Újra az étlapon a Böröczky rostélyos és a Böröczky kocka!
Böröczky Géza egykori híres vendéglőjében, a pápai Böröczky vendéglőben kedvelt étel volt a Böröczky rostélyos. Elismerését többek között Esterházy Tamás gróf, a kastély akkori tulajdonosa is kifejezte az étterem vendégkönyvében tett bejegyzésében. Más kisalföldi és bakonyi városokból is "rájártak" a törzsvendégek, a patinásan színvonalas vendégvárást fűszerezték az ínycsiklandó ízek, illatok. A recept, a pontos leírás a háború alatt és a többszöri költözködés folyamán elveszett, de a még élő akkori vendégek emlékezete és egy kitűnő szakember segítségünkre volt a recept felélesztésében, korszerűsített formában. Tóth Attila, aki többek között a budapesti Hilton szálló mester-séfje és ezen kívül több ezer fős óceánjáró hajókon az étel tervezés főnöke is volt, tervezte újra a Böröczky rostélyost. Bízunk benne, hogy senkinek nem okoz csalódást a mestermű.
Böröczky rostélyos
Barna sörben párolt hagymás marharostélyos zöldséges árpagyönggyel és tejszínes karalábéval
A hátszínt sózzuk, borsozzuk, és forró olajon majdnem készre sütjük. Hozzáadjuk az újhagymát, 5-6 cikk paradicsomot, fűszerezzük zsályával, és felöntjük a sörrel. Készre pároljuk. A hasábokra vágott karalábét a finomra vágott petrezselyemmel vajon megpároljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és kevés kristálycukrot adunk hozzá. Meglocsoljuk tejszínnel, a citrom levével, és jól kiforraljuk.

A marharostélyost a karalábés és árpagyöngyös-gersli-körettel tálaljuk

80 dkg

hátszín

8 szál

kisebb újhagyma

5 dkg

vaj

1-2 db

paradicsom

4-6 db

közepes karalábé

1 üveg

barna sör

2 dl

tejszín

1 db

citrom

½ csokor

zsálya

1 csokor

petrezselyem

1 dl

olaj

kevés

cukor

 

 

bors

40 dkg       árpagyöngy
10 dkg      vegyes párolt zöldség

 

 

Böröczky kocka
(a Feketeerdő sütemény „fitness” változata)
A Böröczky vendéglőben kedvelt volt a Böröczky kocka nevű sütemény.  Az eredeti receptre már senki sem emlékszik, újra kellett teremteni. Ez a variáció garantáltan megfelel a legszigorúbb modern fitness előírásoknak, javaslatoknak. 
A tészta készítése:

  • A száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk az édesítőszerrel kikevert tojássárgákat, és a felvert tojásfehérjéket. Kikent, lisztezett tortaformában, előremelegített sütőben megsütjük, kb. 30 perc alatt.

A töltelék készítése:

  • A pudingport elkeverjük a meggy levével és megfőzzük. Ha megfőtt, hozzákeverjük a kimagozott meggyet és egyet forralunk rajta. Hagyjuk kihűlni.

A tejszín készítése:

  • A tejszínpótló port az édesítővel és a hideg tejjel kemény habbá verjük.

A sütemény összeállítása:

  • A kihűlt tésztát kettévágjuk, majd megtöltjük a töltelékkel. A sütemény oldalát és tetejét tetszés szerint a felvert tejszínnel díszítjük.
  • Hideg helyre tesszük min. 3 órára, utána felszeleteljük

Hozzávalók:

  • 1 csésze tönkölybúzaliszt (2 dl-es teás csésze)
  • 1 csésze zabpehelyliszt
  • 80 ml olívaolaj (kb. 4 leves kanál)
  • 1 csésze sovány tej
  • 1 ek szódabikarbóna vagy sütőpor
  • 2 ek kakaópor
  • 3 darab tojás
  • édesítőszer
  • vanília aroma

Töltelék:

  • 720 ml meggybefőtt
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • édesítőszer

Díszítéshez:

  • 1 csomag tejszínhabpótló por
  • 150 ml sovány tej
  • édesítőszer

Egyéb:

  • öntetnek vagy díszítéshez érdemes még kipróbálni citromos mascarpone krémet