Újra az étlapon a Böröczky rostélyos és a Böröczky kocka!
Böröczky Géza egykori híres vendéglőjében, a pápai Böröczky vendéglőben kedvelt étel volt a Böröczky rostélyos. Elismerését többek között Esterházy Tamás gróf, a kastély akkori tulajdonosa is kifejezte az étterem vendégkönyvében tett bejegyzésében. Más kisalföldi és bakonyi városokból is "rájártak" a törzsvendégek, a patinásan színvonalas vendégvárást fűszerezték az ínycsiklandó ízek, illatok. A recept, a pontos leírás a háború alatt és a többszöri költözködés folyamán elveszett, de a még élő akkori vendégek emlékezete és egy kitűnő szakember segítségünkre volt a recept felélesztésében, korszerűsített formában. Tóth Attila, aki többek között a budapesti Hilton szálló mester-séfje és ezen kívül több ezer fős óceánjáró hajókon az étel tervezés főnöke is volt, tervezte újra a Böröczky rostélyost. Bízunk benne, hogy senkinek nem okoz csalódást a mestermű.
Böröczky rostélyos
Barna sörben párolt hagymás marharostélyos zöldséges árpagyönggyel és tejszínes karalábéval
A hátszínt sózzuk, borsozzuk, és forró olajon majdnem készre sütjük. Hozzáadjuk az újhagymát, 5-6 cikk paradicsomot, fűszerezzük zsályával, és felöntjük a sörrel. Készre pároljuk. A hasábokra vágott karalábét a finomra vágott petrezselyemmel vajon megpároljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és kevés kristálycukrot adunk hozzá. Meglocsoljuk tejszínnel, a citrom levével, és jól kiforraljuk.
A marharostélyost a karalábés és árpagyöngyös-gersli-körettel tálaljuk
80 dkg |
hátszín |
8 szál |
kisebb újhagyma |
5 dkg |
vaj |
1-2 db |
paradicsom |
4-6 db |
közepes karalábé |
1 üveg |
barna sör |
2 dl |
tejszín |
1 db |
citrom |
½ csokor |
zsálya |
1 csokor |
petrezselyem |
1 dl |
olaj |
kevés |
cukor |
|
só |
|
bors |
40 dkg árpagyöngy
10 dkg vegyes párolt zöldség
Böröczky kocka
(a Feketeerdő sütemény „fitness” változata)
A Böröczky vendéglőben kedvelt volt a Böröczky kocka nevű sütemény. Az eredeti receptre már senki sem emlékszik, újra kellett teremteni. Ez a variáció garantáltan megfelel a legszigorúbb modern fitness előírásoknak, javaslatoknak.
A tészta készítése:
- A száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk az édesítőszerrel kikevert tojássárgákat, és a felvert tojásfehérjéket. Kikent, lisztezett tortaformában, előremelegített sütőben megsütjük, kb. 30 perc alatt.
A töltelék készítése:
- A pudingport elkeverjük a meggy levével és megfőzzük. Ha megfőtt, hozzákeverjük a kimagozott meggyet és egyet forralunk rajta. Hagyjuk kihűlni.
A tejszín készítése:
- A tejszínpótló port az édesítővel és a hideg tejjel kemény habbá verjük.
A sütemény összeállítása:
- A kihűlt tésztát kettévágjuk, majd megtöltjük a töltelékkel. A sütemény oldalát és tetejét tetszés szerint a felvert tejszínnel díszítjük.
- Hideg helyre tesszük min. 3 órára, utána felszeleteljük
Hozzávalók:
- 1 csésze tönkölybúzaliszt (2 dl-es teás csésze)
- 1 csésze zabpehelyliszt
- 80 ml olívaolaj (kb. 4 leves kanál)
- 1 csésze sovány tej
- 1 ek szódabikarbóna vagy sütőpor
- 2 ek kakaópor
- 3 darab tojás
- édesítőszer
- vanília aroma
Töltelék:
- 720 ml meggybefőtt
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- édesítőszer
Díszítéshez:
- 1 csomag tejszínhabpótló por
- 150 ml sovány tej
- édesítőszer
Egyéb:
- öntetnek vagy díszítéshez érdemes még kipróbálni citromos mascarpone krémet